Znáte rodinu Johanky z Arku?

Jacques d’Arc (Darc) nebo Jacquot d’Arc (Darc)

Johančin otec. Narodil se okolo roku 1357 v Ceffondsu, v diecézi Troyes. Oženil se s Isabelou Romée z Vouthonu, vesnice vzdálené 7 km, společně se přestěhovali do vesnice Domremy. V Domremy měl velice vážené postavení – byl zodpovědný za výběr daní, oficiálně patřil mezi 7 nejvýznamnějších lidí ve vesnici, působil též jako delegát za svou vesnici, býval zvolen občany Domremy, a tak se dobře znal s Robertem de Baudricourt, kapitánem ve Vaucouleurs, který později poslal jeho dceru ke králi, Johančin otec byl od samého začátku proti tomu, aby odešla do války, když ale došlo ke korunovaci krále Karla VII., na korunovaci se dostavil, náklady na dopravu mu hradil král, na návrat do Domremy mu dokonce daroval koně, byl povýšen do šlechtického stavu v prosinci roku 1429. Zemřel roku 1431, říká se, že smutkem.

Isabelle nebo Isabeau Romée d’Arc (Darc)

Johančina matka se narodila roku 1387 ve Vouthonu. Přijímení Romée znamená, že buď sama Isabela, nebo někdo z její rodiny, vykonal pouť do Říma k hrobům svatých apoštolů. Říkávalo se jí také Zabilet, což znamená Římanka. Isabela byla hluboce věřící a vychovávala ve vroucí víře i své děti. Říká se, že její bratr byl farář v Domremy. Po smrti svého muže byla obyvateli Orléansu pozvána, aby zde žila na účet města. Za zásluhy její dcery Jany. Po upálení její dcery poslala prosbu papeži o očištění jména své dcery. Ve své snaze nakonec uspěla. Byla povýšena do šlechtického stavu v prosinci 1429.

„Měla jsem jednu dceru, narozenou v řádném manželství, kterou jsem náležitě vybavila svátostí křtu a biřmování a vychovala v bázni Boží a v úctě k tradici církve, jak to dovoloval její věk a skromnost jejího údělu, takže …hodně chodila do kostela a s velkou nábožností a horlivostí se oddávala postům a modlitbám za strádající lid, s nímž soucítila z celého srdce; a přesto… jistí nepřátelé ji předvedli k procesu víry, a aniž by jí byla poskytnuta jakákoliv pomoc v její nevinnosti, ji v podvodném, násilném a nespravedlivém procesu, v němž nebyl ani stín spravedlnosti…, mrzce a zločinně odsoudili a nechali velmi krutě zemřít ohněm.“ Isabela zemřela roku 1458.

Kmotr

Janin kmotr – Jean Moreau, rolník z vesnice Greux. Jana byla pokřtěna v kostele svatého Remigia. Její dvě nejlepší přítelkyně se jmenovaly Mengette a Hauviette.

Ženich

Johance sehnali dokonce i nápadníka. Její otec si myslel, že když jí donutí se vdát, tak že už nebude myslet na „nesmysly“, že k ní mluví Bůh a usadí se k normálnímu životu. Ona ho však odmítla. Proto byla předvolána k soudu v Toulu.

Sourozenci

Pierre Darc

– narozen 1408 – zemřel ? v Orléansu (bojoval spolu se svou sestrou v Orléansu, doprovázel jí do Remeše, byl povýšen do šlechtického stavu, byl zajat spolu s Johankou v Compiegne, ale byl propuštěn, žil ve městě Orléans, kde byl váženým občanem, je znám jako Pierre Du Lys, pán z Ile aux Boeufs – od roku 1443, jeho potomci měli ve svém znaku Johančin meč, Johančiny dopisy se dochovaly ale její meč se ztratil v období fr. revoluce, Pierrova první manželka se jmenovala Jeanne de Prouville, druhá Jeanne Baudot, z prvního manželství měl dceru Helwide alias Hauvy)

Jean Darc

– narozen 1409 – zemřel 1447 ? (doprovázel svou sestru, byl také ubytován v domě Jacquese Bouchera v Orléansu, byl povýšen do šlechtického stavu v prosinci 1429, velice se zasadil o získávání důkazů pro očištění své sestry, později v životě se stal probošt Vaucouleurs)

Jacquemin Darc

– narozen 1402 ? ve Vaudeville – zemřel 1450 ? (byl ženatý s Catherine Corviset, ktará se narodila v roce 1405 a zemřela v roce 1430, svatba proběhla v Domremy-la-Pucelle)

Catherine Darc

– narozena 1413 – zemřela ? 1429 ? (její existence je často přehlížena, jejím manželem se stal Colin, syn starosty vesnice Greux, zemřela při porodu)